Ville Ylimartimo

Ääni pienpuolueelle ei ole hukkaanheitetty ääni!

Kun olen tässä ihmisten kanssa jutellut vaaliteltalla ja lukenut nettikeskusteluja, olen törmännyt ihan liikaa ajatukseen "pienpuolueita ei kannata äänestää, kun ei ne sinne eduskuntaan kumminkaan pääse". Olen kuullut kyseistä lausahdusta elämässäni sen verran paljon, että niillä määrillä varmasti jo päästäisiin eduskuntaan ja isosti. 


Jo terminä "pienpuolue" on mielestäni vähättelevä. Se luo sanana mielikuvaa puolueesta, joka on niin pieni, ettei sitä ole kannattavaa äänestää. Ja kun kaikki pienpuolueet nivutetaan gallupeissa muut -kategoriaan, on sekin omiaan vähättelemään näiden puolueiden mahdollisuuksia. Myös termi "eduskuntapuolue"on näin vaalien alla harhaanjohtava, sillä kyllähän uuttaa eduskuntaa äänestäessä kaikkien pitäisi käytännössä olla samalla viivalla. Eihän yhtään eduskuntapaikkaa ensi kaudelle ole vielä jaettu. Mielestäni kaikkiin puolueisiin voisi viitata ihan vain puolueina ilmaan mitään etuliitettä. 


Miksi pienpuolueita sitten kannattaisi äänestää? Useissa uusimmissa puolueissa, kuten omassani Seitsemän tähden liikkeessä, ei ole isojen puolueiden tapaan puoluekuria. Tällaista ehdokasta ei sido äänestyksissä puolueen johdon linja, vaan hän äänestää juuri niinkuin itse haluaa ja on kansalle luvannut. Lisäksi, eikö se jo itsessään sodi demokratiaa vastaan, että äänestetään henkilöä, jota uskoo muiden äänestävän? Eikö vaalien tarkoitus nimenomaan ole äänestää ehdokasta ja puoluetta, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita? Vanhat puolueet ovat uusiin puolueisiin verrattuna aivan liian vakiintuneita agendoihinsa, että kansan palveleminen on käytännössä mahdotonta.

Ääni pienpuolueelle ei ole hukkaanheitetty ääni, vaan ääni sille, että asioihin halutaan muutosta.

- Ville Ylimartimo, 79 Pirkanmaan vaalipiiri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nolla puolue on oikea termi jota seisemän tähden puoluesta voi sanoa. Et uskaltaneet edes osallistua pienpuolueiden vaalitenttiin.

Ruikutusta kyllä kuuluu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos uskoo samoihin asioihin kuin joku puolue, mutta ei sitten sitä äänestä - äänestää itseään vastaan. Ja puoliksi vastaan jos jättää äänestämättä.

Mitä Teppo Syvärilä tuossa #1 kirjoittaa on täyttä höpö-höpöä. Eihän blogistia ole edes kutsuttu pienpuolueiden vaalitenttiin. Ikävää, että Piraatti tuollaista kirjoittelee.

Henry

Toimituksen poiminnat