Ville Ylimartimo

Jyrkkä EI keskittämispolitiikalle!

Minua huolestuttaa räjähdysmäistä tahtia lisääntyvä keskittämispolitiikka. Keskittäminen hävittää palvelut maaseudulta ja tämän seurauksena yksityiset yritykset sekä ihmiset lähtevät perässä, vaikka tähän ei välttämättä muuten halua olisi. Käytän pohjana tässä kirjoituksessani oman seutuni historiaa ja nykyhetkeä. Meillä Kangasalan Kuhmalahdella on hävinnyt järjestyksessä pohjan kauppa, huoltoasema sekä pankki. Viimeisin katoava palvelu on Pohjan koulu ja tämän jälkeen jääkin enää kirjasto/posti ja apteekki. Kauanko menee näidenkin häviämiseen.  Myös terveyspalvelut ovat lähteneet. Tämmöinen politiikka missä palvelut poistetaan yksitellen, on kuilu jonka pohja tulee vastaan kun viimeinen ihminen poistuu kylästä. 

Meidän tulisikin tulevaisuudessa tehdä U-käännös, ja alkaa tuomaan palveluita takaisin. Palvelut ovat yhtäkuin työpaikkoja joka taas lisää asutusta. Kun meille tänne Kuhmalahdelle saisi terveys, kauppa, pankki ja koulu palvelut jo olemassa olevien kaveriksi toimintaan, toisi se pitkällä tähtäimellä myös yrityksiä alueelle. 
Palveluiden ja ihmisten keskittäminen kaupunki keskustoihin ei tuo juuri mitään hyvää mukanaan. Maaseutu ja syrjäkylät tulee pitää asuttuna, vaikka sitten valtion tukemana. Ihmisellä tulee olla oikeus ja mahdollisuus asua missä itse haluaa. Palvelut tulee säilyttää ja entisöidä niin, että esimerkiksi terveyspalveluja saa omalla alueella. Nykyisellään oman kaupunkini teryveys päivystys on arki illat ja yöt, sekä viikonloput n.60km päässä Valkeakoskella. 

Keskittämispolitiikan lonkerot ulottuvat jo niinkin pitkälle, että ihmisiä ohjataan pankkien toimesta muuttamaan keskustoihin. Tästä minulla on omaa kokemusta. Saimme lainalupauksen 170 000€, sillä ehdolla että katselemme esimerkiksi kerros- tai rivitalo asunnon joltain asuinalueelta(keskusta). Me halusimme ehdottomasti muuttaa maalle omaan rauhaan luonnon keskelle ja tämä yritettiin pankin toimesta estää. Kyseisen pankin palvelut jäivätkin siis käyttämättä.  

Samaan aiheeseen liittyy sellainenkin, että kuntapolitiikassa tulisi huomioida syrjäseutuja huomattavasti enemmän. Kuhmalahti ja Sahalahti yhdistyivät Kangasalaan ja näin meni pääntäntävalta Kangasalan ihmisille. Tästä syystä kyläkoulummekin ollaan lakkauttamassa.

Minulta kysytään, että miten tämä on mahdollista toteuttaa. No miten se on ollut mahdollista vaikka 20 vuotta sitten? Suomi on varakas maa, mutta raha tulee käyttää fiksummin. Verotus uudistuksilla me saamme paljonkin aikaan. Verotetaan sieltä missä sitä rahaa on ja säädetään kuntoon lait joilla veroparatiisi kikkailu saadaan kuriin. Kuitenkin on turhaa kysyä ehdokkalta kaikkia keinoja ennen eduskuntatyön alkua. Ratkaisut löytyy kyllä, niitä vain tarvitsee miettiä ja punnita niin, etteivät kyseiset ratkaisut rankaise heikompiosaisia. 

Mikä on agenda maaseudun hiljentämisen taustalla? Itselläni on villi veikkaus, että suomen rikkaudet, vedet, metsät ja maa-aines halutaan raha-eliitin käyttöön. Vahtivat silmäparit halutaan saada pois kuljeksimasta. Ja sen lisäksi läjässä asuvia ihmisiä on helpompi hallita/ohjailla. Kaikkihan me tajuamme, että koko keskittämispolitiikkaa ajaa raha-eliitti, niinkuin yleensäkin kaikkea jota väkisin suolletaan mm. median, pankkien, poliitikkojen ja isojen yritysten toimesta. 

Tämäkin asia saataisiin kuntoon todellisella kansanvallalla. Minä uskon suomalaisiin ja haluaisin mielleläni antaa kansalaisille mahdollisuuden päättää omista asioistaan, mm. sitovien kansanäänestysten avulla.

- Ville Ylimartimo, 79 Pirkanmaan vaalipiiri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Nyt sinun pitää vielä todistaa, että kyse on keskittÄmisestä, tahallisesta politiikasta, jopa salaliitosta, kuten vihjailit, eikä esim. liiketoiminnan kannattamattomuudesta ja ihmisten vapaaehtoisesta poismuuttamisesta.

Ja kukas sen maksaisi, jos tämän maan kuhmalahdille ruvettaisiin palveluita palauttamaan?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Keskittäminen on ilman muuta mennyt äärimmäisyyksiin ja itsetarkoitukseksi. Valtion tai kuntien hallinnoissa ei asioita tarkastella kokonaisvaltaisesti vaan lyhyellä tähtäimellä ja yksikkökohtaista tulosta ajatellen. Kaikki muu jää syrjään, vaikka siitä syntyisi selkeitä lisäkustannuksia.

Esimerkiksi terveydenhuollon keskittämisessä ei oteta huomioon lisääntyneitä matka- ja kuljetuskustannuksia, työajan menetyksiä eikä hoidon viivästymisen vaikutuksia sen vaikuttavuuteen. Siis kansantaloudellisesti toimitaan aivan idioottimaisesti ikään kuin jokainen toimintayksikkö olisi yksityinen yritys, jossa vain oma voitto merkitsee.

Oli sitten kyseessä salaliitto tai ei, liike-elämä tietenkin suosii keskittämistä, koska sillä tavalla kysyntä maksimoidaan suhteessa kuluihin.

Toimituksen poiminnat